"Jioni ninafundisha dalaza la tatu kiingereza"


”I eftermiddag skal jeg undervise 3. klasse i engelsk.” Denne frase er efterhånden blevet til en rutine til vores daglige ”scrum”-møde med staff. Hver morgen bruger vi ca. et kvarter på lige at fortælle de andre, hvad vi skal bruge dagen på. Selvom der ikke er den store forskel på, hvad vi siger fra dag til dag, så er det super hyggeligt lige at få hilst på alle, og mama’erne sparer ikke på deres hilsener. Mandag til fredag har vi 1-2 undervisningstimer hver dag, da flere af børnene har brug for supplerende undervisning ved siden af deres skolegang. Jeg underviser to drenge fra 3. klasse i engelsk, en stor del af snedkerdrengene i engelsk samt tre drenge fra 4. klasse i matematik. Kristina og jeg underviser desuden noget af staff (dvs. mama’erne, Samuel og Judith), som virkelig er en hyggelig undervisning, da de ofte småfniser lidt af hinanden, og da de ikke er vant til at sidde på skolebænken til daglig. Eksempelvis var det tydeligt at se, at en af mama’erne lige smugkiggede på en af de andres opgaver og skrev direkte af. En anden undervisningstime kom vores hund lige med ind i klasselokalet, og den havde ikke tænkt sig at forlade lokalet, selvom Bibi (”bedstemor” på Peter’s House) ihærdigt prøvede.

Engelsk med 3.klasseeleverne Joseph Kuwba og Deo.

Engelskundervisning med snedkerdrengene

Hver klasse undervises to gange om ugen á en times varighed, hvilket også betyder en del forberedelse. Her er det dejligt, at vi volontører er gode til at hjælpe, inspirere og dele med hinanden. Det er især udfordrende at finde ud af hvilket niveau, vi skal undervise på, da børnene indbyrdes i klasserne har forskellige niveauer, og da vi ikke ved, hvad de lærer om i skolen. Swahili er naturligvis også en sproglig barriere, men her er det bare dejligt, at børnene er gode til at hjælpe med at forklare hinanden, hvis mine ord kommer til kort. Man skal også lige vænne sig til, at børnene rejser sig op, når de vil sige noget, og at man bliver kaldt ”teacher Margriet” i timerne. Jeg har virkelig haft en positiv oplevelse med at undervise, da de fleste virkelig er ivrige efter at lære noget, og da børnene f.eks. er meget behjælpelige med at sætte stole og borde frem til undervisningen. Det har også været vigtigt for os at huske på, at den undervisning, vi giver, er bedre end ingenting, og at vi ikke behøver at være super-lærere, fordi vi netop ikke har uddannelse, der understøtter dette. Jeg håber, at det fortsætter på denne måde, og der må ske udvikling i en yderligere positiv retning.


De fire 7. klasser er blevet færdige med deres grundskole.
Her står sammen med børnehjemmets leder, John.
Monica skulle lige have et billede med os hver, og det var vigtigt at hele uniformen var med på billedet.


To gange om ugen, onsdag og lørdag, underviser vi ikke børnene, da det er lege-dage, hvor vi laver ekstraordinære lege/spil. Vi har spillet en del volley, da Joachim har sat stativer op til et net, og børnene er vilde med det! Vi bruger dog en fuldstændig oppumpet fodbold, hvilket gør, at armene og hænderne bliver en smule ømme. En bold er altid et sikkert hit til en god leg! Yderligere har vi tegnet med dem og leget med LEGO, hvilket også var super hyggeligt.

Julius får energi via solceller..

Der øves på trommer
Agathe svinger sig i legestativet

I hverdagen hjælper vi også børnene med at få ordnet de nødvendige ”sure” pligter, som f.eks. at de skal nå i bad. Vi sørger også for, at de får vasket hænder med sæbe inden aftensmad, så hygiejnen bliver bedre. Hver aften går vi også rundt og siger ”lala salama” (godnat) til dem, hvilket er meget hyggeligt. I fritiden er vi sammen med børnene, dér hvor de lige befinder sig. Det er især her, at vi lærer børnene bedre at kende, og de får forhåbentligt et indtryk af, at vi virkelig gerne vil være der for dem. De er altid glade, når vi kommer, og det er let at få kontakt, da de er meget opsøgende. Denne måde, børnene viser tillid til os, kan man kun være taknemmelig for! ”Anders-Sine, Anders And, og Rip, Rap, Rup…” er et kæmpe hit hos børnene, der kan synge remsen igen og igen. Remsen har de hørt fra tidligere volontører, hvilket på en simpel måde viser, at danske volontørers arbejde gør et indtryk, som vi får lov at bygge videre på.


Der vaskes hænder med SÆBE inden aftensmad. 


Nogle af de mindre børn spiser aftensmad (ugali og bønner)

"Margriet? Vil du ikke nok tage et billede?"

Hver søndag holder den lokale ’Morivian Church’ (Brødrekirken) gudstjeneste i spisesalen på Peter’s House, indtil de får deres egne kirkelokaler. Det er ikke til at vide hvor lang tid, der går? Sang, dans, rytme og farvestrålende kjoler er højt prioriterede dele af gudstjenesten, der mindst varer to timer. En korsang starter ofte ud med, at ét medlem fra koret begynder at synge fra sin plads, hvorefter vedkommende og resten af koret fortsat syngende danser ind på midten og bevæger sig til trommeslagerens rytme. Andre gange bliver der afspillet baggrundsmusik, hvor bassen i den grad kan mærkes i kroppen. Alle synger bare igennem, og der bliver ikke sparet på lyden. Prædikenen foregår naturligvis på swahili, og det er bare en af de fantastiske tidspunkter, hvor Anne, tidligere volontør, kan oversætte for os. Der går nok lige et par gange, før jeg kommer til at være 100 % komfortabel med formen af deres gudstjenester, da man skal lære at forbinde deres anderledes kultur og traditioner med deres måde at formidle troen på, og dermed også at kunne skelne forskellen.

Et af de mange kirkekor i bevægelse

Børnene på Peter’s House holder også deres egne ”kor-timer” om eftermiddagen, hvor der bare er fuld skrue på lyd og trommer. Det er fedt, at børnene bare selv styrer denne aktivitet, hvor alle er velkomne til at være med. Hver aften fra mandag til torsdag holder børnene også andagt, hvor der uden undtagelse også medvirkes med sang og dans. Dette styrer de også helt selv, og de er overraskende gode til at formidle det gode budskab. Det er bare fedt!

Børnene øver sang og dans i fritiden

Vi volontører hygger os meget, og det betyder så meget, at vi har et godt sammenhold – både for vores egen og børnenes skyld. Sikke en velsignelse! Vi har spillet en del spil her i starten, hvilket bare har været super sjovt og hyggeligt. Kristina og jeg er et trofast makkerpar i spillet ”kanasta” i både med- og modgang ;-) Mange hyggelige stunder bliver også brugt i sofa’en eller på vores lille veranda, hvor vi både pjatter og deler liv og tro. I denne forbindelse er vores kaffe-, te- og især kakao-forbrug meget højt.  

Vi chiller på "verandaen"

Udsigten fra "veranden". Solnedgangen er så smuk og forskellig hver aften!

I søndags blev vi inviteret hjem til Mama Simon, hvor hun havde lavet (olierede) pandekager med te til os, som vi naturligvis spiste med højre hånd. På rigtig afrikaner-vis skulle vi lige komme et par timer senere, end som aftalt første gang, da der lige kom noget i vejen. Mama Simon bød os hjerteligt velkommen og sørgede godt for os, og vi gav hende en vandmelon og 5 kg ris i værtindegave. Her er det normalt, at vi som gæster sidder og spiser ved bordet uden værtinden, og det er ligeledes uhøfligt at takke nej til maden eller ikke at spise op. Vi fik spist os mætte i pandekagerne, men inden vi smuttede, fik vi også en lille portion ris med bønner, hvilket der knap var plads til i maven. Det var så hyggeligt, at Mama Simon havde inviteret os, og i selskabet var der også andre af hendes bekendte, der lige kom forbi. Her i Tanzania er alle velkomne, og det betyder også, at der hos os i volontørhuset kommer gæster på alle tænkelige tidspunkter.

Mama Simon (i den grønne kjole) sørgede godt for os, og vi nød at være sammen med hende i fritiden.


Man er ved at vænne sig til, at ikke alt bliver, som man planlægger eller forventer. F.eks. var der en skoletime, hvor nogle af snedkerdrengene ikke kom, da de lige skulle hjælpe en anden medarbejder. Hmm.. Hvad gør man så med dem, der går glip af undervisningen? Det får vi at se til næste gang, for mon ikke der også sker lidt ændringer der? Vi er ved at vænne os til den afslappede kultur J

Stemningsbillede fra det lokale marked i vores område, hvor der både sælges fisk og grønt

I centrum i Sumbawanga, hvor en lille del af markedet er indenfor i en hal



Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Next stop: Peter's House, Sumbawanga, Tanzania

Kipili er fyldt med myg og søde børn

KARIBU Tanzania