Glædelig jul og godt nytår!


Heri ya Kristmas!

Hvordan fejrer man jul i Tanzania? Vi volontører tog til den lille landsby Kipili for at fejre jul d. 24. december. Om formiddagen tog vi kirke, da det var søndag, og om eftermiddagen tog vi ud til Katedralen for at høre et lokalt kor og børnekor synge for nogle gæster fra den lokale Lodge. Hele dagen hyggede vi os med at lave mad, som bl.a. bestod af en and, der skulle slagtes. Vi hørte andens sidste rap om morgenen, og om aftenen sad vi om bordet med anden anrettet på bordet. Herudover fik vi både lavet brune kartofler, ris ala mande med kondenseret mælk, vanilje-kager, brændte mandler aka. peanuts, gulerodssalat og misfarvet sovs med klumper i, som vi lavede over et brænde-komfur. Vi spiste først kl. 22.30, men det var en super hyggelig aften med dans om plastik-juletræ og danske julesange i godt selskab i varme Kipili.

Mama Loka gav en hånd med anden

Brune kartofler in the making over brænde-komfur
Julesang i Katedralen
Et juletræ skal der til ;-)

I Tanzania fejrer man Jesu fødsel d. 25. december om morgenen ligesom i så mange andre lande. Dagen startede ud med en gudstjeneste, og efterfølgende havde nogle af byens mama’er lavet et festmåltid bestående af ris, bønner, oksekød og ged. Det var super hyggeligt at spise i fællesskab med de lokale i kirken, og specielt at holde i jul i de varme grader.

Børnekoret til julegudstjeneste

Mellem jul og nytår tog Kristina, Sirid og jeg til Kalambo Falls, der ligger ved grænsen til Zambia. Det var et super smukt sted, hvor vandet brusede ned. En lokal mand og en flok børn fulgte os på vejen ned til enden af vandfaldet, hvilket var en stejl og udfordrende vej. Vi nåede næsten helt derned, da de sidste sten for neden var helt glatte og løse pga. vandet fra vandfaldet.

Kalambo Falls

Mango-juicen er altid med på tur!

Sirid, Kristina og jeg fejrede nytår sammen på Peter’s House, hvor vi endda formåede at se Dronningens Nytårstale live, og skålede med et glas dårlig champagne. Der var ingen fyrværkeri her, men til midnat begyndte børnene og mama’erne at danse helt vildt til trommer udenfor, og vi ønskede hinanden ”tillykke” med det nye år. Det viste sig dog, at de her i Tanzania fejrer nytåret mere d. 1. januar, og derfor begyndte vi dagen med en lang og festlig gudstjeneste med barnedåb af flere børn. Til middag spiste vi sammen, og om eftermiddagen og helt ind til midnat fik børnene bare festet igennem i fint tøj til højt musik. Det var en meget festlig 1. januar i forhold til den velkendte og afslappende 1. januar hjemme i Danmark.

Så blev det nytår!

Pludselig blev jeg fotograf under barnedåb i kirken

Anje og Secil er klar til nytårsfest!

Inden jul blev vi færdige med at gennemgå alle børnenes tøj – det mest slidte er sorteret fra, og vi har givet alle børnene nyt tøj i julegave. Herudover gav vi også alle børnene et personligt bogmærke med billede og bibelvers og en sangbog, som de bruger i kirken og til andagt om aftenen.

YES! Så skal der synges

På det seneste har jeg oftere oplevet, at folk har spurgt om penge – både dem vi kender, men også tilfældige folk fra byen. Det er super udfordrende at vide, hvornår man skal give, og hvornår man ikke skal. Man finder ud af, at man ikke kan hjælpe alle – og det er selvfølgelig frustrerende at stå i den situation. Jeg håber, at pengene bliver fordelt ”rigtigt” og ønsker også at have tillid til, at de bliver brugt til det, de skal.

Bibi i marken derhjemme - hvor vi altid er velkomne til at komme forbi

Hverdagen er for alvor startet igen på Peter’s House. Børnene er på vej i skole i deres uniform og med nye sko, mama’erne sorterer bønner og snedkerdrengene er i fuld gang i værkstedet. Denne uge er min sidste uge på Peter’s House sammen med Sirid og Kristina. Kristina tager hjem i næste uge, og Sirid og jeg tager til Kipili for at være i en førskole i en måned. Jeg glæder mig til at bo i Kipili, som netop er en lille og dermed mere primitiv landsby at bo i. Efter en måneds tid vender jeg tilbage til Peter’s House for at være et par uger, inden jeg tager helt hjem til Danmark. Jeg glæder mig over, at vi stadig har en uge tilbage sammen på Peter’s House, hvor vi bare kan være sammen med børnene.


De mindste er i fuld gang med at lave mad over en enkelt gløde

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Next stop: Peter's House, Sumbawanga, Tanzania

Kipili er fyldt med myg og søde børn

KARIBU Tanzania