Farvel til fredfyldte Kipili

I skrivende stund sidder jeg i Sumbawanga og er kommet tilbage til Peter’s House efter en fantastisk måned i Kipili sammen med Sirid. Sirids forældre er kommet for at rejse rundt med hende, og jeg skal være sammen med de nye volontører på Peter’s House i 2,5 uger, inden turen går hjem mod Danmark igen. Jeg er taknemmelig over at have haft mulighed for at opleve så meget, og tiden er bare fløjet afsted. Hver formiddag har vi været med til at undervise i Cheke Chea, hvilket har været meget givende og samtidigt en udfordring, da der er mange små børn, der først skal lære, hvad det vil sige, at gå i skole.

En helt almindelig dag i Cheke Chea med sang

I undervisningen af børnene har Sirid og jeg med de yngste børn gennemgået tallene fra 1-10. De kan stort set alle tælle til ti, men når de skal skrives ned, så synes de, det er meget sjovere at spise kridtet frem for at skrive med det. De kan heller ikke holde koncentrationen ret længe, så de forstyrrer hurtigt hinanden. Efterhånden som de oplevede gentagende undervisning, blev de mere klar over, hvad timen skulle bruges på, og dermed også en smule mere fokuserede. Med de ældste børn har vi gennemgået bogstaverne, og i forhold til de mindste børn, er de bedre til at holde koncentrationen og mere klar på at modtage undervisning.

Der skal pegepind til, når man lader som om, at man er lærer

Og så ned og skrive i hæfterne efterfølgende

Et par gange om måneden tager Happy børnene med for at hente vand ved en vandpumpe i nærheden, som bliver brugt til tandbørstning, håndvask, drikkevand og til toiletterne. Børnene bærer på 1-2 liters beholdere, mens Happy selv bærer en 20-liters spand på hovedet. Børnene er så seje til at hjælpe med det, og bærer dem gerne på hovedet på de ujævne stier. (…)

Flaskerne fyldes op


og så går turen hjemad

I nogle af frikvartererne har børnene hjulpet Happy med at plukke ukrudt. Det er så hyggeligt at gøre det i fællesskab, og så er det fedt, at hun også derigennem lærer børnene nogle andre ting end tal og bogstaver.



Nogle gange er det hårdt at gå i skole - selv for Teddy

Den sidste dag i Cheke Chea gav vi dem balloner og slikkepinde, hvilket var et hit. Vi brugte dagen på at synge og danse en masse, hvorefter vi lavede en masse forskellige lege som f.eks. tovtrækning. Happy udfordrede mig til at trække tov mod alle pigerne, hvilket var super sjovt.

1, 2, 3 - trææææææk

Det er altid hyggeligt med Sofia


Jeg kommer til at savne Janeths smil!

En eftermiddag fulgtes vi med vores mama, Mama Pepe, for at hjælpe hende i marken. Hver eftermiddag vi har været i Kipili, er hun hurtigt smuttet i marken efter middagsmaden. De fleste tanzaniere arbejder i marken i denne tid, også selvom de har andre jobs. Vi brugte både en time på at gå derhen i forskelligt terræn og dermed også en time hjem i den bagende sol. Vi startede ud med at sætte risplanter ned i mudret vand, hvilket var dejligt afkølende for fødderne.

Så er vi i gang

På billedet kan man måske fornemme at Mama Pepe er meget smilende, og det skyldes helt sikkert, at vi hvide virkelig var på afveje. Hun besluttede i hvert fald efter ti minutter, at vi skulle lave noget andet i stedet for.. Hmm.. det er jo heller ikke nemt for hende at vide, hvad sådan nogle som os kan finde ud af ;-) I stedet begyndte vi at tage nogle andre risplanter op i mellem majsplanter, som senere skal plantes ned i vandet. Så der stod vi et par timer stod vi med røven i vejret for at samle risplanter, mens sveden piblede ned fra panden.

Vi fandt risplanterne i majsmarken

Vi var godt udmattede, da vi kom hjem – og selvom det var hårdt, så var det fedt, at vi fik lov til at være med og få et indblik i markarbejdet hernede. I andre sammenhænge bliver tanzanierne forbundet med at være dovne, men efter at have med i marken, har mit syn ændret sig, for der bliver arbejdet hårdt. 

Så går turen hjemad - og det skal op på hovedet!

Hver eftermiddag læste jeg små engelskhistorier med vores dagvagt John og gennemgik en masse grammatik. Det var så fedt, at han var så motiveret for at lære engelsk, da han også udover undervisningen læste flittigt i sin bog.



Nogle eftermiddage gik vi ned og inviterede landsbyens børn til at tegne sammen med os. Det er så fedt at et papir og en farveblyant kan glæde så meget. Vi sang børnesange med fagter, hvorefter vi snakkede om Jesus. Herefter fik børnene lov til at udfolde deres kreative evner og hygge sig.

Fuld koncentration!



Vi oplevede to dage i streg, at der kom folk udefra sejlende og solgte fisk til hele Kipili by. Det betød, at mange havde købt fisk i stor stil og var i fuld gang med at tilberede dem alle vegne.

Det hele gik i fisk

Det var skønt at få lov til at leve i fredfyldte Kipili, hvor menneskerne virker til at være glade, selvom de har et simpelt og primitivt liv. De lokale er så imødekommende, og så har de altid tiden til en lille sludder. Jeg håber, at jeg kan tage ”vi-har-tiden-mentalitet” med til Danmark, hvor den travle hverdag får os til at gå hurtigt forbi hinanden.

Vi siger TAK til Kipili

Vi ser tilbage på en dejlig måned med disse børn i Cheke Chea

Vi var omgivet af dejlige mennesker - mama'er og vagter

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Kipili er fyldt med myg og søde børn

KARIBU Tanzania

Next stop: Peter's House, Sumbawanga, Tanzania